Szukaj na tym blogu

czwartek, 22 listopada 2012

WŁOSKIE INSPIRACJE

Włoskie inspiracje- część dalsza.

Skoro jesteśmy jeszcze duchem we Włoszech to czas na kilka wskazówek kulinarnych, które może zastosować we własnym domu.

Pomysł na przystawkę:

 1. Kawałek melona (obrany, pestki wydrążone) owinięty szynką parmeńską na listkach różnych sałat, może leżeć na szpinaku lub rukoli, można dodać ścięty parmezan.

2.  Do tego grzanka wypieczona w piekarniku- ścieramy na niej troszkę czosnku, polewamy kroplą oliwy z oliwek, kładziemy na przemian pomidory i mozzarellę, ozdabiamy świeżą bazylią i polewamy octem balsamicznym (polecam kremową wersję balsamico ).

3. Można także przyrządzić bruschettę, czyli grzanki z  "sałatką z pomidorów"-  grzankę przyrządzamy jak powyżej, pomidory kroimy w kosteczkę (najlepiej wcześniej obrać ze skóry), przyprawiamy świeżymi ziołami (bazylia, oregano), dodajemy wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane pomidory układamy na grzance  i ozdabiamy świeżą bazylią.



A teraz czas na zupę.
Przepis na krem pomidorowo- paprykowy.

Składniki:

2 marchewki
1 cebula
1 papryka
1-2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów- całe, obrane
2 kartoniki przecieru pomidorowego
0,5 l wywaru warzywnego
zioła- bazylia, oregano, opcjonalnie chilli
sól,pieprz



Kroimy paprykę, marchewki, cebulę na duże kawałki i podsmażamy na łyżce oleju i łyżce masła.
Dusimy kilka minut.
Dodajemy czosnek.





 Dodajemy pomidory z puszki, przecier. Dolewamy wywar warzywny.
Całość mieszamy i gotujemy  aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Dodajemy świeżą bazylię, zioła, , doprawiamy solą i pieprzem. 
Jeśli Ktoś woli wersję bardziej  pikantną- należy dodać trochę chilli-świeże, suszone lub w proszku.
Na koniec całość miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy.





Nalewamy, przystrajamy bazylią i..
pozostaje nam tylko skosztować. :)

SMACZNEGO

2 komentarze: